CT scan
Computertomografie (meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een tomografische onderzoeksmethode van het lichaam.
Rondom de tunnel waar de patiënt doorheen beweegt draait een röntgenbuis met hoge snelheid. De buis zendt een smalle bundel straling door het lichaam, welke aan de overzijde door een detector opgevangen wordt. Ons systeem (32 slice, low radiation, safe beam) bevat 32 van deze detectoren, zodat zeer snel beelden met een bijzonder hoge resolutie kunnen worden gemaakt. De scanner scant een afgebakend deel van het lichaam in groot aantal plakjes in, waarna in iedere gewenste richting dwarsdoorsnedes gemaakt kunnen worden, alsmede een 3D beeld van het gescande gebied. Vaak wordt er een CT-scan gemaakt met contrastmiddel, om bepaalde weefsels (veranderingen) duidelijker af te beelden. Indien van toepassing informeren onze assistentes u hierover voorafgaand aan het onderzoek.
Het maken van een CT-scan duurt niet lang. Gedurende deze korte tijd moeten de dieren zo stil mogelijk liggen of staan. Vandaar dat de dieren voor een CT-scan een lichte narcose krijgen.
Tijdens het onderzoek kunt u niet bij uw dier aanwezig zijn, u kunt dan in onze gezellige wachtkamer een kop koffie of thee drinken.
Veiligheid;
SafeBeam ™ is vandaag de veiligste technologie voor de patiënt. Alleen nieuwste NewTom-systemen gebruiken deze momenteel veiligste technologie voor patiënten en gebruikers. SafeBeam ™ berekent automatisch de benodigde stralingsdosis voor de patiënt, afhankelijk van de situatie van de patiënt. Deze technologie stoot alleen korte, milliseconden, buisstroom modulerende röntgenstralen uit tijdens het vastleggen van beelden.
Andere systemen maken gebruik van constante röntgenstralen, ongeacht of een groot of klein dier wordt onderzocht.
Waarom CT?
Het komt vaak voor dat er geen goede diagnose gesteld kan worden met de gebruikelijke onderzoekstechnieken zoals röntgenfoto’s en echografie. In veel gevallen kan de CT dan uitkomst bieden.
Deze techniek is uitermate geschikt voor onderzoek naar onder andere:
- afwijkingen aan longen, bloedvaten en buikorganen
- neurologische aandoeningen
- orthopedische aandoeningen
- uitzaaiingen van tumoren
- Gebitsproblemen
Uitleg over het onderzoek en/of de behandeling krijgt u persoonlijk van onze dierenarts. Indien nodig worden beelden voor extra beoordeling voorlegd aan een specialist radiologie.
Als u op verwijzing door een andere dierenarts bij ons komt zou het prettig zijn om de medische geschiedenis van uw dier (met eventuele röntgenfoto’s en/of bloeduitslagen) mee te nemen. De dierenarts die u naar ons heeft doorverwezen ontvangt binnen enkele dagen een verslag van alle bevindingen en kan dan met de eigenaar de uitslag bespreken en een verder behandelplan in zetten.
Kosten CT
De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het te onderzoeken gebied, of er contrastmateriaal wordt gebruikt en of er een (spoed)beoordeling door een specialist radiologie nodig is. Neem contact op met onze kliniek om de kosten te laten berekenen