Chippen en registreren


Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat ze ontsnapt zijn of zoek raken. Omdat ze niet gechipt zijn of omdat de chip niet goed geregistreerd is, kunnen ze niet (snel) herenigd worden met hun eigenaar. Ook in spoedeisende medische situaties is het voor ons erg belangrijk dat wij snel contact met u als eigenaar kunnen leggen. Zo kunnen medische beslissingen in overleg met u genomen worden. Daarnaast is een chip verplicht om uw huisdier mee te kunnen nemen naar het buitenland, naast een Europees paspoort en Rabiës vaccinatie.

Chippen en registreren: verplicht voor honden!

Op 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Vanaf die datum moet elke hond die in Nederland verblijft of geboren wordt een chip hebben en geregistreerd zijn bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Voor fokkers geldt dat zij verplicht zijn om de chip eerst op hun eigen naam te registreren, voordat deze overgezet mag worden op de nieuwe eigenaar.


Katten

Ook voor katten is chippen erg belangrijk. Voor buitenkatten omdat ze buiten het risico lopen gewond of vermist te raken. Maar ook binnenkatten, die juist vaak niet gechipt zijn, zijn extra kwetsbaar omdat ze na een ontsnapping de weg naar huis niet meer terugvinden. Voorkom dat u en uw kat elkaar op deze manier kwijtraken: laat uw huisdier chippen.


Registratie

Even belangrijk als het chippen van uw dier is de registratie van de chip. Wanneer de chip niet geregistreerd is, heeft deze geen enkele functie en bent u als eigenaar niet te achterhalen. Op de chip staat namelijk slechts een 10 cijferige code, die af te lezen is met een chipreader. De code geeft bij invoeren in het computersysteem uw gegevens enkel als deze geregistreerd zijn. Om ook de registratie soepel te laten verlopen, regelen wij dit voor u. De kosten voor registratie zijn bij de prijs van chippen inbegrepen. U krijgt dus achteraf geen rekening meer van de databank. Is uw dier al gechipt, maar weet u niet meer zeker of dat deze wel juist geregistreerd staat? Op www.chipnummer.nl kunt u de code van de chip invoeren (deze vindt u voorin het paspoort) en hier kunt u controleren of de gegevens correct zijn.