Echografie


Hoe werkt echografie?

Aan de hand van ultrasone geluidsgolven kunnen beelden gemaakt worden van de inwendige structuren. De geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze op de weefsels botsen. Deze weerkaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in beelden. Sommige aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto, of in een bloedonderzoek, maar wel met behulp van een echografietoestel in de handen van een ervaren dierenarts.

In onze praktijk gebruiken we 3D-echoapparatuur met kleuren doppler, door middel van echo kunnen allerlei organen in het lichaam beoordeeld worden. Lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik liggen kunnen bekeken worden. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden. Kleurendoppleronderzoek laat de bloedstroom met kleuren zien. Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan. De kleurendoppler maakt het dus mogelijk om ook bloedstromen goed in beeld te brengen, dit maakt het mogelijk om de perfecte echo diagnostiek te leveren, iets waar patiënt en cliënt recht op hebben, iets wat levens kan redden.


Ecografía abdominal Doppler

Voorbeeld van extrahepatische portosytemische shunt (PSS). Levershunt bij de hond


Hoe gaat echografie in onze praktijk?
Uw dier hoeft niet onder narcose, want het onderzoek is niet pijnlijk. Een uitzondering daargelaten omdat er ook dieren zijn die het heel onaangenaam vinden om gedwongen op de rug stil te liggen. Om de geluidsgolven goed te geleiden worden de haren met een tondeuse weggeschoren en wordt er echogel op het te beoordelen gebied aangebracht.

Komt uw dier voor een echografisch onderzoek van de buik, laat hem/haar dan 2-3 uur van tevoren niet plassen. Een goed blaasonderzoek is namelijk veel moeilijker met een lege blaas, bovendien kan er dan geen urine voor onderzoek genomen worden.


Echoscopie van de dracht, "Pretecho"

Echografie kennen de meeste mensen van de onderzoeken bij zwangere vrouwen. Ook bij dieren kunnen we middels een echo kijken of de dekking geslaagd is. Bij honden kijken we dan rond de 28ste dag. Het is niet mogelijk om te beoordelen of het reutjes of teefjes zullen worden. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 42e dag na de dekking.