Laboratorium


Gedegen onderzoek met moderne apparatuur.

Wij beschikken over een zeer uitgebreid laboratorium, hiermee is het mogelijk om een uitgebreid scala aan bloedtesten te doen zonder dat het bloed hoeft te worden opgestuurd. Het voordeel hiervan is dat we vaak binnen een uur u een uitslag kunnen geven en een eventuele behandeling kunnen opstarten. Ook maken wij veel gebruik van controles voor patiënten met een chronische ziekte of aandoening om indien nodig te kunnen bijsturen met de medicatie.

Binnen onze praktijk kunnen wij diverse onderzoeken aanbieden zoals:

Bloedonderzoek

Voor het onderzoeken van diverse ziekten of afwijkingen beschikken wij over meerdere bloedonderzoeksapparaten zoals o.a de Idexx Catalyst en Prokan. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld zien of de organen goed functioneren (lever, nieren, eiwitstofwisseling, suikerstofwisseling, schildklier, alvleesklier). Ook kunnen we onderzoek doen naar rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit kan bijvoorbeeld aanwijzingen geven voor een ontsteking of bloedarmoede. Tenslotte is het mogelijk om aan te tonen of de zouten (natrium, kalium, chloor) in het lichaam van de patiënt in balans zijn. Dit is ook erg belangrijk als wij bijvoorbeeld dieren een infuus moeten geven. Ook bloedonderzoek vóór een operatie kan belangrijk zijn (dit is vooral belangrijk bij senior of risico patiënten).

Voor de meeste bloedonderzoeken is het nodig dat uw dier nuchter is. Dit betekent dat uw dier geen voeding mag krijgen gedurende minimaal 12 uur voor de bloedafname. Water moet uw huisdier wel altijd vrij tot zijn/haar beschikking hebben. Meestal wordt een bloedafname aan het begin van de ochtend gepland, zodat uw dier hierna weer kan eten. Sommige bloedonderzoeken moeten op een vast tijdstip gedaan worden, dit wordt dan met u besproken.


Urine-onderzoek

In de urine kunnen we onderzoeken of er bijvoorbeeld suiker, teveel eiwit, reststoffen van de stofwisseling of bloed zit. Ook kunnen we aantonen hoe geconcentreerd de urine is, wat iets zegt over de werking van de nieren. Onder de microscoop kunnen we zien of er sprake is van kristallen in de urine of dat er bepaalde cellen in zitten.

Het is vaak voldoende om een klein plasje in een potje of een spuitje te verzamelen. Bij de hond kunt u het plasje gemakkelijk opvangen met een pollepel. Bij de kat is het vaak moeilijker om een plasje op te vangen. Er bestaan plastiek korreltjes die u in de kattenbak kunt leggen en die de urine niet absorberen. Zo kunt u de urine later verzamelen met een spuitje. De urine moet koel bewaard blijven en  zo snel mogelijk binnengebracht worden voor onderzoek (liefst binnen 2 uur). Soms is het noodzakelijk om specifiek ochtendurine binnen te brengen.


Ontlastingsonderzoek

Het is mogelijk om in ontlasting van dieren op zoek te gaan naar wormeieren of andere parasieten. Ook bij diarree kunnen we veel informatie halen uit de ontlasting.


Kweek van
bacteriën of schimmels

Soms is het nodig en zelfs wettelijk verplicht om voor het inzetten van een behandeling met antibioticum te weten welke bacteriën er aanwezig zijn. We kunnen hiervoor bijvoorbeeld urine, oorsmeer, huidmonsters of andere lichaamsvloeistoffen kweken. De bacterie die (overmatig) aanwezig is, zal hard groeien en daarbij is het ook mogelijk om te bepalen welke antibiotica goed zullen werken. Hiervoor moet de kweek wel naar het laboratorium gestuurd worden.