Tandheelkunde


– Preventie, reiniging en extracties –


Een van de meest voorkomende ongemakken voor uw hond of kat zijn aandoeningen van het gebit. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden en 70% van de katten rond de leeftijd van 3 jaar een tandaandoening heeft. De gevolgen hiervan zijn vaak een ernstige tandvleesontsteking en/of verlies van kiezen en tanden. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de betrokken bacteriën kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Preventieve tandheelkundige zorg is voor uw huisdier minstens zo belangrijk als voor u.

Onze kliniek beschikt over hoogwaardige apparatuur die nodig is voor b.v een röntgenfoto van gebit met digitaal intra oraal röntgensysteem, daarmee hebben we de mogelijkheid om alle tanden en kiezen enorm gedetailleerd in beeld te krijgen,  gebitsreiniging , extractie enz. van uw hond of kat.


Waarom is een onverzorgd gebit ongezond ?

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een aanslag op de kiezen veroorzaken, tandplaque. Als behandeling uitblijft, kan tandplaque hard worden en zo tandsteen vormen. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot bruin/grijs tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees gaan zich vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die een tandvleesontsteking (gingivitis) veroorzaken. Dit is pijnlijk en vaak gaat uw dier hiervan uit zijn/haar bek stinken. Indien in dit stadium geen behandeling plaatsvindt, kunnen de kiezen los komen te zitten en er uiteindelijk uitvallen. Bovendien kunnen de betrokken bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever of nieren veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een tandvlees/kaakontsteking?

  • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen

  • Gemakkelijk bloedend tandvlees

  • Slechte adem

  • Bruine aanslag op tanden/kiezen

  • Kwijlen

  • Losse tanden en of kiezen

  • Harde brokken niet meer willen eten

  • Moeilijk kauwen

Tandvlees- en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Dieren kunnen ons dit niet vertellen, dus het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed gebit. Als uw hond of kat één van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan een afspraak met ons. Tijdens een consult kunnen we bekijken of uw dier een gebitsreiniging nodig heeft en of speciale voeding verstandig is.
Deze voeding (Dental van Royal canin) bestaat uit speciale brokken die groter zijn en niet onmiddellijk uiteen vallen wanneer het dier erin bijt. In plaats daarvan dringt de tand diep in de brok door en afzettingen van tandplaque en andere etensresten worden van het tandoppervlak verwijderd.

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging is de standaardbehandeling voor beginnend tandsteen en tandvleesontsteking. De behandeling bestaat uit handmatig en ultrasoon verwijderen van al het tandsteen, gevolgd door het polijsten van het gebit. Het polijsten is nuttig om de terugkeer van aanslag te vertragen. Hieronder een voorbeeld van voor en na gebitsreiniging.Wat kunt u zelf preventief doen?

Als uw huisdier nog een schoon gebit heeft (of als het net gereinigd is) is het verstandig om dagelijks te poetsen met speciale borstels en tandpasta voor honden. Sommige voeders kunnen de vorming van tandplaque helpen voorkomen, ook met behulp van speciale speeltjes onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.

Laat het gebit van uw dier jaarlijks controleren, bijv. bij de jaarlijkse vaccinatie of tijdens de maand van het gebit. Dit laat ons tevens toe om een abnormale positie van de tanden of abnormale tandwisseling vroegtijdig vast te stellen en te behandelen.