Vruchtbaarheids- en progesteronbegeleiding


Mocht u willen fokken met uw hond, dan bieden wij u:

Progesterontest (bloedafname 7 dagen ongeveer na begin loopsheid) voor het bepalen van het optimale dektijdstip
Vaginaal uitstrijkje van de teef
Drachtigheidsbepaling met echo (vanaf 28 dagen dracht) of röntgen. Dit kan vanaf de 45e dag na de dekking.
Keizersnedes bij stagnerende geboorte
Nestcontrole en vaccinatie (Kennel korting op aanvraag)


Mocht u willen fokken met uw kat, dan bieden wij u:

Bloedafname ter controle op FELV / FIV.
Drachtigheidsbepaling met echo (vanaf 28 dagen dracht) of röntgen (vanaf 45 dagen dracht).
Keizersnede bij stagnerende geboorte
Nestcontrole en vaccinatie (Cattery korting op aanvraag)


Progesteronbepaling bij de hond

Het fokken van een nestje met uw teefje komt heel precies, het juiste dektijdstip is cruciaal. De meeste teefjes zijn tussen de 9de en 13de dag van de loopsheid vruchtbaar; dit is echter niet altijd het geval! De eisprong kan plaatsvinden ergens tussen 5 tót 30 dagen na het begin van de loopsheid! Vooral wanneer u met uw teefje ver moet reizen voor een dekking wilt u zekerheid. De betrouwbaarste methode om het dektijdstip te bepalen, is door middel van het meten van de progesteronwaarde in het bloed.


Voortplanting bij de kat

De poes is een seizoensgebonden polyoestrisch dier. Dit betekent dat een poes onder invloed van de daglengte in de lente, zomer en herfst meerdere keren krols kan worden. De poezen die binnenshuis leven kunnen echter het hele jaar door krols zijn. De krolsheid duurt meestal tussen de 2-19 dagen. Bij poezen vindt de ovulatie, dat is de eisprong, plaats als er een bepaalde stimulus (dekking) heeft plaatsgevonden. Een spontane ovulatie kan echter ook voorkomen. Indien er geen eisprong is geweest zal de poes na 8-10 dagen opnieuw krols worden.

Echoscopie van de dracht
Vanaf 28 dagen na de dekking is het mogelijk om met behulp van een echo te zien of de hond of kat drachtig is. Het is niet mogelijk om het geslacht te beoordelen. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups of kittens u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 45e dag na de dekking.

Vaginoscopie en ‘uitstrijkje’
Bij een vaginoscopie wordt de binnenkant van de vagina bekeken met behulp van een scoop. Afwijkingen en eventuele problemen in het geboortekanaal kunnen hiermee vastgesteld worden. Door met een wattenstaafje wat cellen van de vaginawand te nemen, kan een uitstrijkje worden gemaakt. Het uitstrijkje geeft informatie over het stadium van de loopsheid.

Bacteriologisch onderzoek
Soms kan het nodig zijn om een bacteriologisch onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld wanneer uw dier problemen heeft met drachtig worden. Met een wattenstaafje wordt wat slijmvlies uit de vagina afgenomen. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd voor nader onderzoek.