Honden


Of het nu een schattige pup is, een vrolijke ‘puber’ of een volwassen dierbare huisgenoot, soms moet u met hem of haar naar de dierenarts. Zo kunnen wij u helpen om uw hond te beschermen tegen ziektes of te behandelen als ze ziek zijn. Bel gerust voor een afspraak, samen zorgen we dat uw hond in topconditie blijft.


Vaccinaties

Het is belangrijk om uw hond te beschermen tegen ernstige besmettelijke ziektes zoals Parvo, Hondenziekte (Distemper), de ziekte van Weil (Leptospirose) en besmettelijke leverziekte. Dit kan met behulp van vaccinaties. In onze praktijk hanteren we het volgende veilige en effectieve vaccinatieschema;

Op 6 weken leeftijd vaccinatie tegen Hondenziekte / Parvo
Op 9 weken leeftijd vaccinatie tegen Parvo / ziekte van Weil
Op 12 weken leeftijd vaccinatie tegen Hondenziekte / besmettelijke leverziekte / Parvo / ziekte van Weil
Op 1 jaar leeftijd vaccinatie tegen Hondenziekte / besmettelijke leverziekte / Parvo / ziekte van Weil
Op 2 jaar leeftijd vaccinatie tegen ziekte van Weil
Op 3 jaar leeftijd vaccinatie tegen ziekte van Weil
Op 4 jaar leeftijd vaccinatie tegen Hondenziekte / besmettelijke leverziekte / Parvo / ziekte van Weil
Enzovoort.

Naast deze ziektes is er ook vaccinatie mogelijk tegen Parainfluenza en Bordetella (neusdruppel of injectie). Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als uw hond naar een pension gaat of als uw hond op een hondencursus / hondenschool zit. Om uw hond mee te nemen naar het buitenland is een vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) verplicht. Dit geldt ook al voor landen als Duitsland en België. De vaccinatie geeft bescherming 21 dagen nadat de dierenarts hem gegeven heeft en werkt 3 jaar. Voor andere eisen van elk individueel land kunt u kijken op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren; www.licg.nl


Titeren door middel van ‘vaccicheck’.

Dit bloedonderzoek kan voor de ziektes Parvo, Hondenziekte en besmettelijke leverziekte bepalen of een vaccinatie nodig is. Voor deze test wordt er een beetje bloed afgenomen bij uw hond en dezelfde dag is de uitslag bekend. Zijn er voldoende antistoffen (titer) aanwezig dan hoeft uw hond voor 1 tot 3 jaar geen vaccinatie voor deze ziektes te krijgen. Op deze manier wordt uw hond alleen ingeënt tegen die ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is. Hoe lang die titers precies op niveau blijven bij het individuele dier is echter niet bekend. Dus ook niet hoe vaak we moeten titeren om tijdig een daling te signaleren.


Castreren en steriliseren hond

Teef
Teven worden over het algemeen voor het eerst loops tussen de 6 en 12 maanden leeftijd. Ongesteriliseerde teven lopen het risico op dracht, schijndracht en het ontwikkelen van baarmoederontsteking en hebben meer kans op het krijgen van suikerziekte en kwaadaardige melkkliertumoren. Het is daarom te adviseren om uw teef te laten steriliseren. Dit kan het beste 2-3 maanden voor of na de loopsheid, dan zijn de baarmoeder en eierstokken het rustigste. Sterilisatie heeft ook enkele nadelen. Zo kunnen het gedrag en de vacht van de teef soms veranderen en hebben grote hondenrassen meer kans op urine-incontinentie en heupdysplasie als op erg jonge leeftijd gesteriliseerd worden. Mocht u nog vragen hebben over steriliseren dan kunt u onze dierenartsen en assistentes altijd om advies vragen.

Reu
In principe worden reuen niet standaard gecastreerd. Natuurlijk zijn er soms redenen om een reu toch te laten castreren; hormonaal gedrag (zoals rijden op voorwerpen of mensen), voorhuidontstekingen of prostaatklachten. Reuen kunnen op twee verschillende manieren worden gecastreerd. Als eerste is er de chemische castratie. Hierbij wordt de reu door middel van een onderhuids implantaat dat langzaam oplost tijdelijk gecastreerd gedurende ongeveer 6 maanden. In deze periode kan worden bekeken of een castratie het gewenste resultaat heeft op het gedrag van de hond. Als het implantaat de gewenste uitwerking heeft, kan het implantaat herhaald worden of kan de reu door middel van een operatie definitief worden gecastreerd. Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden.

Een belangrijk punt van aandacht na de sterilisatie of castratie van uw hond is het voer; ze hebben hierna namelijk meer honger, maar hebben juist minder nodig. Wilt u meer informatie over de castratie of sterilisatie, over onze speciale dieetvoeding of wilt u onze voordelige prijzen en lopende acties weten? Neem dan contact met ons op.


Fokken
Mocht u willen fokken met uw hond, dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Wij bieden u:
 
Progesterontest (starten met bloedafname 10 dagen ongeveer na begin loopsheid) voor het bepalen van het optimale dektijdstip
Vaginaal uitstrijkje van de teef
Drachtigheidsbepaling met echo (vanaf 28 dagen dracht)
Keizersnedes bij stagnerende geboorte
Nestcontrole en vaccinatie

Ontwormen

Honden kunnen besmet worden met diverse soorten wormen. Dat kunnen wormen zijn die in het maagdarmkanaal voorkomen zoals spoelwormen en lintwormen maar ook in het hart en longen kunnen zich wormen bevinden. Ook mensen kunnen wormen krijgen die bij de hond voorkomen. Helaas kunt u wormen vaak niet zien, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn om met het blote oog te herkennen of omdat de wormen niet met de ontlasting naar buiten komen. Stukjes lintworm zijn wel zichtbaar, als rijstekorrels in de ontlasting. Ook spoelwormen kunt u zien, als een soort spaghettisliertjes. Pups besmetten zich via de moeder en omgeving met deze spoelwormen. Daarom is ontworming op jonge leeftijd ook erg belangrijk. Het volgende ontwormingsschema wordt geadviseerd:

Pups: op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en vervolgens maandelijks tot ze een half jaar oud zijn

Volwassen honden: 4 x per jaar, vaker indien er een verhoogd risico is (b.v. contact met wilde dieren)


Vlooien

Vlooien kunnen erge jeuk veroorzaken waardoor honden veel krabben, bijten en soms zelfs hele plukken haar uittrekken. Een deel van de honden is allergisch voor het speeksel van de vlo waardoor zelfs een allergische huidreactie kan ontstaan. Ook kunnen vlooien lintworminfecties overbrengen. Daarom is een goede vlooienbestrijding van groot belang.
Naast de vlooien op uw dier zit het grootste gedeelte van vlooienbesmetting, meer dan 95%, in uw omgeving. Deze larfjes en eitjes zitten in uw kleden, achter de plinten, in de bank en in de vloerbedekking. Kies daarom niet alleen een goed en modern middel voor uw hond (pipetjes, banden of tabletten) en andere huisdieren maar behandel ook de omgeving met een omgevingsspray.


Uw hond mee op reis

Neemt u uw hond mee op vakantie, lees dan onderstaande tips goed door:
– Bepaal voordat u uw reis boekt welke specifieke regels van kracht zijn in het land van uw bestemming en alle landen waar u doorheen reist. Naast een chip, Europees paspoort en een Rabiës vaccinatie is in bepaalde landen bijvoorbeeld ontworming of een muilkorf verplicht. Daarnaast hebben sommige landen (bijv. Frankrijk) een invoer of doorvoerverbod voor bepaalde hondenrassen.
– Laat uw hond op tijd vaccineren (minimaal 21 dagen voor vertrek) en vraag om een gezondheidsverklaring van uw dierenarts.
– Zorg dat uw hond geïdentificeerd kan worden en bevestig aan zijn/haar halsband een kokertje of penning met uw tijdelijke vakantie-adresgegevens en uw mobiele telefoonnummer.
– Zorg voor preventieve behandeling tegen parasieten. Teken kunnen ziektes als de ziekte van Lyme en Babesiosis veroorzaken. Daarnaast loopt uw hond in Midden- en Zuid-Europa risico op hartworm en ernstige ziektes die via zandvliegjes worden overgedragen. Wij hebben verschillende preventieve bestrijdingsmiddelen tegen parasieten in onze praktijk die wij kunnen afstemmen op de behoefte van uw hond.
– Check goed of uw verzekering ook in het buitenland geldig is voor eventuele schade veroorzaakt door uw hond en controleer of uw hond ook in het buitenland verzekerd is voor medische zorg (indien van toepassing).
– Neem meer dan voldoende eigen voeding voor de hond mee. Uw vertrouwde merk is niet altijd in het buitenland verkrijgbaar of heeft een andere samenstelling. Neem ook bij voorkeur eigen drink- en voerbakken mee.
– Maak een checklist van alle benodigdheden voor de 'Hondenkoffer' zoals b.v.: bench, EHBO-setje, tekentang, eigen deken, speeltjes, pin om een lijn aan te bevestigen voor op de camping, enz.
Voor meer tips en informatie over het reizen met uw hond(en) kunt ook kijken op de website van het Landelijk informatie Centrum Gezelschapsdieren; www.licg.nl

Fijne vakantie!