Vogels

Alle soorten en maten vogels zijn bij ons welkom, van kanarie, parkiet of papegaai tot eenden, kippen, wedstrijdduiven, roofvogels en fazanten. Is het gedrag van uw vogel veranderd of is uw vogel ziek? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Dierenkliniek Mediscent. Vogels hebben een hoge stofwisseling en moeten blijven eten, nooit te lang afwachten dus.


Hoe herkent u een zieke vogel?

de vogel zit “bol”, de veren zijn uitgezet
de vogel slaapt overdag (ogen half tot volledig gesloten),  bij zwakte meestal op 2 poten i.p.v 1, gaat soms niet meer op de stok maar op de grond zitten
Verminderde eetlust, bij een magere vogel kun je duidelijk het borstbeen voelen.
Dunne ontlasting, bij de meeste vogelsoorten hoort de ontlasting stevig en redelijk vochtvrij te zijn. De ontlasting van een vogel bestaat uit 3 componenten; de ontlasting zelf, urine (waterig deel) en de uraten (het witte gedeelte”). De uraten moeten helderwit zijn. Bij zieke vogels zie je vaak een geelverkleuring. Dunne mest kan ook veroorzaakt worden door teveel fruit of b.v sla voeren.

Vogels die moeite hebben met ademen gaan met de staart wippen op het ritme van de ademhaling, of zitten met de bek openIn onze dierenkliniek kunt u het volgende verwachten voor vogels:

Gasnarcose - een must voor vogels
Opname mogelijkheden voor vogels (met verwarming)
Digitale röntgenapparatuur
Bloedanalyse apparatuur - met kennis van normaalwaardes bij vogels
Microscopie
Echoapparatuur
Mestonderzoek - bijvoorbeeld op parasieten en bacteriën
Interne geneeskunde, urineanalyse,  geslachstbepalingen met DNA
Preventieve geneeskunde, voedings- en huisvestingsadviezen, verschillende voeders en voedingssupplementen
Behandeling van veren plukken en andere problemen met de bevedering
Het bijwerken van snavels, nagels en kortwieken.