Amfibieën en reptielen

U bent bij Dierenkliniek Mediscent aan het juiste adres voor een goed advies en een deskundige behandeling!


eine Bartagame in einem TerrariumReptielen vallen onder de koudbloedigen. De dieren nemen de warmte op uit hun omgeving. Het is dus belangrijk om de temperatuur zo optimaal mogelijk te maken. Wat niet wil zeggen dat de temperatuur in het terrarium overal even warm moet zijn. De dieren hebben ook behoefte om te kunnen afkoelen of op te warmen naar wens.  
De warmte kan worden verkregen door het plaatsen van lampen, warmtematten, warmtekabels of warmtestenen. Ook een UV lamp is noodzakelijk, indien reptielen te weinig zonlicht krijgen zullen ze een tekort aan vitamine D ontwikkelen wat hun calciumhuishouding negatief beïnvloed.

Vele afwijkingen bij reptielen komen voort uit een verkeerde huisvesting of verkeerde voeding, op de site van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren staat nuttige informatie hierover.

Het is bij alle reptielen noodzakelijk de voeding aan te vullen met vitaminen en mineralen. Een tekort aan vitaminen kan een slechte conditie, lusteloosheid, langzame groei, overmatige slaap en verminderde weerstand tegen infecties veroorzaken.

Reptielen kunnen ook net zoals honden of katten, last hebben van inwendige en/of uitwendige parasieten. Beide soorten parasieten kunnen tot ziekte leiden.

Uitwendige parasieten: Deze zijn vaak als zwarte of rode (soms bewegende) stipjes met het blote oog waarneembaar. U dient te letten op de aanwezigheid van uitwendige parasieten op de huid van het dier of in het terrarium.

Inwendige parasieten: Meestal hebben we het bij inwendige parasieten over wormen. Een wormbesmetting behandelen we met een wormkuur.

Bij reptielen en amfibieën zien we bovendien vaak een infectie met flagellaten in de praktijk. Soms zonder ziekteverschijnselen of met milde ziektesymptomen, maar de dieren kunnen er ook aan overlijden. Het bestrijden van flagellaten is daarom altijd noodzakelijk.


Laat daarom de ontlasting van nieuwe dieren altijd bij ons controleren. Verder is het verstandig om voor elke winterperiode of voortplantingsseizoen ook een controle uit te voeren.