Fretten

Fretten zien we zeer regelmatig bij onze dierenartsenpraktijk te Enschede.

Met kennis en kunde zijn deze speelse, nieuwsgierige viervoeters bij ons in goede handen.

Ferret standing in front of a white background


Fretten zijn erg grappige, speelse, intelligente, nieuwsgierige, altijd op ontdekkingstocht zijnde dieren.  Spelen met je fret is zeer cruciaal voor hun welzijn. Ze moeten minimaal twee uur per dag los kunnen lopen, of langer. Zeker jonge fretten hebben veel energie.
Mocht uw fret ook buiten komen, is het verstandig om ze aan een tuigje te houden.

Fretten zijn territoriaal. En dulden dus niet zomaar een andere fret in de omgeving. Het beste is om iedere fret zijn eigen veilige plaats te geven dit voorkomt veel stress.

Fretten zijn zindelijk, gebruik hiervoor een stofvrije kattenbakvulling.

Castratie; Indien er niet met het mannetje wordt gefokt, is castratie aantebevelen. Hierdoor zal hij minder geur (80%) verspreiden en wat gemakkelijker in de omgang zijn. Ongecastreerde mannetjes kunnen absoluut niet bij andere fretten worden gehouden.
Het mannetje kan vanaf een leeftijd van 6-8 maanden worden gecastreerd. Of eerder indien de fret voor die leeftijd al ongewenst gedrag vertoond of erg ruikt.

Sterilisatie; Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen het beste gesteriliseerd worden  voor of in het begin van de loopsheid vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden, dit om problemen zoals Beenmergdepressie te voorkomen

Vaccineren;

  • Tegen Hondenziekte (canine distemper): Fretten zijn nog gevoeliger voor het krijgen van hondenziekte dan de hond.
  • Hondsdolheid (rabiës, is verplicht zodra uw fret naar het buitenland gaat)


Weeg uw Fret regelmatig. Vermindering in gewicht is vaak het eerste teken dat er wat mis is.

Neem bij twijfel altijd direct contact op met onze dierenartsen.

Hieronder enkele problemen die kunnen voorkomen bij fretten;


Oormijt:
Dit zijn kleine spinachtige beestjes in de oren van het fretje. De mijten zorgen voor jeuk en een ontsteking van de gehoorgang. De mijten kunnen zelfs het trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Oormijt is erg besmettelijk, Fretten kunnen oormijt krijgen van honden, katten of andere fretten, een kortdurend contact kan al voldoende zijn om de mijt over te dragen.

Vlooien;
Fretten kunnen vlooien overnemen van katten of honden. Vraag ons team welk product het meest geschikt is voor uw huisdier.

Beenmergdepressie:
Oestrogenen die vrijkomen tijdens de loopsheid zorgen ervoor dat het beenmerg niet meer goed functioneert. Hierdoor worden er minder rode en witte bloedcellen aangemaakt. Het fretje heeft een gezwollen vulva, vaak bleke neus en slijmvliezen. Meestal vermagerd het fretje en zal er een symmetrische kaalheid te zien zijn. Bloedingen kunnen optreden. Sterilisatie kan dit voorkomen of behandelen. Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen het beste gesteriliseerd worden  voor of in het begin van de loopsheid vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Alternatieven zijn; het inbrengen van een hormoonimplantaat, het fretje laten dekken of een antiloopsheidinjectie.

Bijnieren:
Bij veel fretten kunnen deze 2 kleine hormoonproducerende orgaantjes die bij de nieren liggen. ontaarden en daardoor te veel hormonen gaan produceren. Meestal gaat het om een goedaardige tumor, deze kan echter kwaadaardig worden. symptomen zijn o.a kaalheid, droge en dorre vacht en jeuk. Verder ondanks sterilisatie/castratie, seksueel gedrag, toegenomen lichaamsgeur, gezwollen vulva. Eventueel meer slapen/slomer, gewichtsverlies.

Hartaandoeningen:
Deze komen regelmatig voor bij het fret.  Het begint meestal met een verminderde activiteit, minder eten en gewichtsverlies. In een verder gevormd stadium kunnen de fretten benauwd worden, hoesten of een dikke buik krijgen. Neem tijdig contact op met ons,  hoe eerder een ziek dier wordt behandeld hoe beter de vooruitzichten zijn.

Blaasgruis:
Dit ontstaat vooral als er teveel plantaardige dingen worden gevoerd. Hierdoor stijgt de zuurtegraad van de urine en kunnen kristallen gevormd worden. Bij vrouwtjes zal dit lijden tot een blaasontsteking, maar mannetjes kunnen een verstopping krijgen door blaasgruis. Fretten zijn strikte carnivoren. Premium katten- en hondenvoer is geschikt als dieet voor fretten, uw fret kan ook als supplement rauw of gekookt vlees krijgen

Vraag ons team om meer informatie