Cardiologie


Onder de cardiologie vallen alle aandoeningen van hart en bloedvaten. Bij honden en katten komen vaak hartproblemen voor. Niet alleen bij oude dieren, ook jonge dieren kunnen al (aangeboren) hartproblemen hebben zoals een hartruis.

Een goede anamnese (vragen over de gezondheid van uw dier) en een lichamelijk onderzoek geven een goede indruk van de functie van het hart. Verder onderzoek is soms nog nodig, zoals een ECG, röntgenfoto of echo van het hart.

Elektrocardiogram (ECG);

Een ECG (hartfilmpje) registreert de elektrische activiteit van de hartspier. Hiermee onderzoeken we het ritme van het hart. Een ECG geeft ons veel informatie over de werking van de hartspier, met name bij ritmestoornissen. Het maken van een hartfilmpje is voor uw huisdier een vrij eenvoudig en weinig belastend onderzoek. Eventuele oorzaken voor een te snelle of te trage hartslag of hartritmestoornissen kunnen hierdoor meestal worden gevonden. Afhankelijk van het type van aandoening wordt dan een aangepast advies en behandeling gegeven.

Röntgenfoto's van de borstholte;

Op een röntgenfoto zien we veranderingen in grootte, vorm en positie van het hart en ook de ademhalingsorganen kunnen we beooordelen (luchtpijp en longen)

Echografie van het hart;

Een echo van het hart kan zinvol zijn om de oorzaak en het gevolg van hartaandoeningen te onderzoeken. Dit is van belang voor de medicatie. Verder is het ook een belangrijk onderzoek als aangeboren hartafwijkingen, hartspierproblemen of klepdefecten worden vermoed.

Echoapparatuur met kleuren doppler geeft informatie over:


  • kleurendoppleronderzoek maakt wervelingen (turbulentie) in de bloedstroom en lekkages zichtbaar
  • de anatomische (grootte van kamers en boezems) verhoudingen in het hart
  • de mate waarin het hart samentrekt
  • slecht werkende hartkleppen
  • eventuele vernauwingen van de lichaams- of longslagaderMet de juiste en diagnose zijn veel hartproblemen gelukkig goed te behandelen, waardoor veel huisdieren langer en met een betere levenskwaliteit kunnen leven. Een eventueel dieet en aanpassing van bewegingsregime kan daarnaast ook zeker bijdragen aan het verlichten van problemen, een vroege ontdekking van hartproblemen is dus van groot belang.