Nieuws

*Update verbouwing*

Er komen 2 spreekkamers bij, een extra operatiekamer, CT-scan, Laparoscopie en een aparte honden- en kattenwachtruimte. Na maanden midden in de verbouwing te hebben gezeten komt het eindresultaat in zicht!


Wat honden nooit zouden moeten eten.


Wie kan weerstand bieden aan die grote bruine ogen ? Kan een kleine beloning van de tafel je hond echt ziek maken? Wel, dat hangt ervan af wat het is en wat erin zit. Als het bijvoorbeeld de zoetstof xylitol bevat, kan het uw hond ernstige problemen bezorgen. In feite is er veel mensenvoedsel dat uw hond nooit mag eten. En het is niet alleen vanwege het gewicht. Sommige voedingsmiddelen zijn ronduit gevaarlijk voor honden, laat u verrassen!

xylitol

Snoep, kauwgum, tandpasta, gebakken produkten en sommige dieetproducten worden gezoet met xylitol. Het kan de bloedsuikerspiegel van uw hond doen dalen en kan ook leverfalen veroorzaken. Vroege symptomen omvatten braken, lethargie en coördinatieproblemen. Uiteindelijk kan uw hond epileptische aanvallen hebben. Leverfalen kan binnen slechts een paar dagen plaatsvinden.

Avocado


Is een traktatie van de tafel goed voor je hond? Dat hangt ervan af wat het is. Avocado's bevatten bijvoorbeeld iets dat persin wordt genoemd. Het is prima voor mensen die er niet allergisch voor zijn. Maar teveel kan braken of diarree veroorzaken bij honden. Ook kan de avocadopit vast komen te zitten in de darmen of maag en kan de obstructie fataal zijn.

Alcohol


Alcohol heeft hetzelfde effect op de lever en hersenen van een hond als bij mensen. Alleen verdraagt uw hond veel minder. Slechts een klein beetje bier, sterke drank, wijn of voedsel met alcohol kan slecht zijn. Het kan braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood veroorzaken. En hoe kleiner uw hond, hoe gevaarlijker het kan zijn.

Uien en knoflook


Houd uien en knoflook - poeder, rauw, gekookt of gedehydrateerd - uit de buurt van uw hond. Ze kunnen zijn rode bloedcellen vernietigen en bloedarmoede veroorzaken.  Een zeldzame kleine dosis is waarschijnlijk OK, maar een keer veel eten kan vergiftiging veroorzaken. Let op tekenen als zwakte, braken en ademhalingsproblemen.

Koffie, thee en andere cafeïne


Cafeïne kan dodelijk zijn. Pas op voor koffie en thee, ook de bonen. Houd uw hond uit de buurt van cacao, chocolade, cola's en energiedrankjes. Cafeïne zit ook in een aantal medicijnen en pijnstillers ( zoals paracetamol). Denkt u dat uw hond cafeïne gegeten heeft? Breng uw hond dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Druiven en rozijnen

Er zijn betere traktaties om uw hond te geven. Druiven en rozijnen kunnen nierfalen veroorzaken bij honden. En slechts een kleine hoeveelheid kan een hond ziek maken. Overmatig braken is een vroeg teken. Binnen een dag wordt uw hond traag en depressief.

Melk en andere zuivelproducten

Op een warme dag kan het verleidelijk zijn om uw ijs met uw hond te delen. Melk en op melk gebaseerde producten, kunnen diarree en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken voor uw pup. Ze kunnen ook voedselallergieën veroorzaken, wat jeuk geeft.

Macadamia noten

Houd je hond uit de buurt van macadamia-noten en voedsel dat macadamianoten bevat. Slechts zes rauwe of geroosterde macadamia-noten kunnen een hond ziek maken. Let op symptomen zoals spiertrillingen, braken, hoge temperatuur en zwakte in zijn achterbenen.

Chocola

De meeste mensen weten dat chocolade slecht is voor honden. Het probleem in chocolade is de theobromine. Het zit in allerlei soorten chocolade, zelfs in witte chocolade. De gevaarlijkste soorten zijn pure chocolade en ongezoete bak chocolade. Chocolade kan ervoor zorgen dat een hond overgeeft en diarree heeft. Het kan ook hartproblemen, trillingen, epileptische aanvallen en de dood veroorzaken.

Vet van vlees en botten

Vet dat is afjgesneden van vlees, zowel gekookt als ongekookt, kan pancreatitis bij honden veroorzaken. En hoewel het natuurlijk lijkt om een ​​hond een bot te geven, kunnen ze erin stikken. Botten kunnen ook splinteren en blokkeren of snijwonden in het spijsverteringskanaal van uw hond veroorzaken.

Dadels, perziken en pruimen

Het probleem met deze vruchten zijn de zaden of pitten. Zaden van dadels kunnen problemen veroorzaken in de dunne darm van een hond. Ze kunnen ook zijn darmen blokkeren. Dat kan ook gebeuren als een hond de pit van een perzik of pruim eet. Perzik en pruimenpitten bevatten ook cyanide, dat giftig is voor mensen en honden. Mensen weten dat ze niet eetbaar zijn. Honden niet.

Rauwe eieren


Sommige mensen voeden hun honden een "rauw dieet" met ongekookte eieren. Maar dat is geen goed idee. Er is een kans op voedselvergiftiging door bacteriën zoals salmonella of E. coli. Praat met je dierenarts als je vragen hebt.

Rauw vlees en vis

Net als rauwe eieren, kunnen rauw vlees en vis bacteriën bevatten die voedselvergiftiging veroorzaken. Sommige vissen zoals zalm, forel, of steur kunnen ook een parasiet hebben. Het is behandelbaar, maar zoek meteen hulp. De eerste tekenen zijn braken, koorts en grote lymfeklieren. Kook de vis helemaal gaar om de parasiet te doden.

Zout

Het is geen goed idee om zout voedsel zoals chips met uw hond te delen. Te veel zout eten kan uw hond ernstig dorstig maken. Symptomen van te veel zout zijn braken, diarree, depressie, tremoren, hoge temperaturen en toevallen. Het kan zelfs de dood veroorzaken.

Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken


Te veel suiker kan hetzelfde doen bij honden als bij mensen. Het kan uw hond te dik maken en problemen met de tanden veroorzaken. Het kan zelfs leiden tot diabetes.

Gistdeeg


Voordat het gebakken wordt, moet brooddeeg rijzen. En dat is precies wat het in de maag van uw hond zou doen als hij het at. Terwijl het binnenin zwelt, kan het deeg in de buik van uw hond veel pijn veroorzaken. En, wanneer de gist in het deeg fermenteert, maakt het alcohol die kan leiden tot alcoholvergiftiging.

Medicijnen voor mensen


Honden mogen geen medicijnen voor mensen nemen. Het kan ze erg ziek maken. Net zoals u voor uw kinderen doet, moeten alle geneesmiddelen buiten het bereik van uw hond blijven. En geef uw hond nooit een vrij verkrijgbaar geneesmiddel tenzij uw dierenarts u dat zegt. Ingrediënten zoals paracetamol of ibuprofen komen vaak voor bij pijnstillers en bij medicijnen tegen verkoudheid. En ze kunnen dodelijk zijn voor uw hond.

In de keuken geen honden toestaan


Veel andere dingen die vaak in de schappen van een keuken worden aangetroffen, kunnen uw hond schaden. Natron en bakpoeder zijn beide zeer giftig. Dat geldt ook voor nootmuskaat en andere specerijen. Berg voedsel hoog genoeg op, om buiten het bereik van uw hond te blijven en houd de deuren van de voorraadkast gesloten.

Als uw hond toch iets eet.

Hoe voorzichtig u ook bent, uw hond kan iets vinden en doorslikken. Bewaar het nummer van onze of uw plaatselijke dierenarts, en als het giftig is, wacht dan niet af.Nieuwe variant van de Rabbit Haemorhagic Disease!

Zoals u waarschijnlijk in de media heeft vernomen heerst er een golf van acute sterfgevallen onder konijnen door een tot dan toe in Nederland onbekend nieuw virus. De veroorzaker van deze sterftegevallen is inmiddels aangetoond: een nieuwe variant van de Rabbit Haemorhagic Disease (RHD2, ook wel VHS2 of VHD2 genoemd).

De huidige vaccinaties waarmee konijnen in Nederland worden gevaccineerd beschermen tegen myxomatose en RHD-virus type 1, maar dit vaccin beschermd niet tegen het nu rondgaande RHD2-virus. Het RHD2-vaccin is bij ons beschikbaar en kan vanaf 30 dagen leeftijd gegeven worden. Het vaccin dient na 6 weken herhaald te worden indien uw konijn is dan 10 weken. In andere gevallen dient het vaccin elk half jaar herhaald te worden om bescherming te blijven geven. Het vaccin geeft goede bescherming vanaf 7 dagen nadat het gegeven is.

De kosten van het vaccin zijn 19,95 EUR en als u met meerdere konijnen komt, zijn de kosten vanaf het tweede konijn 16,50 EUR.
Let wel op: Dit nieuwe vaccin is een aanvulling op de bestaande vaccins, maar geen vervanging!