Katten

Dierkliniek Mediscent is een katvriendelijke praktijk (Cat Friendly Clinic - Gold)


Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten een stressvolle gebeurtenis. Het transport in een mandje, verblijf in de wachtkamer en ook het onderzoek en behandelen in de spreekkamer, maakt een bezoek voor de kat over het algemeen niet prettig.

Hoewel we helaas niet alle stress kunnen wegnemen, zijn we er op ingericht om de hoeveelheid stress zo laag mogelijk te houden. Zo maken we in de praktijk gebruik van feromonen om de kat gerust te stellen. Deze feromonen geven de kat een gevoel van veiligheid, geruststelling en welzijn. We behandelen uw dier met rust en geduld. Als het onderzoek het toelaat (en uw mandje hiervoor geschikt is) kan uw kat in het mandje blijven zitten tijdens het onderzoek.


Vaccinatie

Er zijn enkele ziektes bij de kat waar tegen het belangrijk is te vaccineren. Kattenziekte is een virusinfectie die verwant is aan het Parvovirus bij de hond en kan zorgen voor een ernstige maagdarmklachten zoals braken en diarree wat kan leiden tot uitdroging. Niesziekte is een ziekte van de luchtwegen waarbij veel factoren en ziekteverwekkers een rol spelen. Ook hiertegen is het mogelijk uw kat te vaccineren. Mocht uw kat toch niesziekte krijgen dan is het verstandig om hem/haar na te laten kijken door uw dierenarts. Niesziekte kan namelijk chronisch worden en daardoor levenslang klachten geven. Wij adviseren het volgende vaccinatieschema;

Op 9 weken leeftijd vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte

Op 12 weken leeftijd vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte

Op 1 jaar leeftijd vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte

Op 2 jaar leeftijd vaccinatie tegen niesziekte

Op 3 jaar leeftijd vaccinatie tegen niesziekte

Op 4 jaar leeftijd vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte

Enzovoort

Voor een verblijf in het pension kan daarnaast nog een neusdruppel vaccinatie tegen Bordetella nodig zijn. Indien u uw kat mee neemt naar het buitenland (dit geldt ook al voor Duitsland en België) dan is een chip, Europees paspoort en Rabies (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Deze vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor uw reis gegeven worden. Voor overige eisen omtrent reizen naar het buitenland met uw kat willen we u verwijzen naar de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren: www.licg.nl.


Castreren en steriliseren

Poes
Het is verstandig om uw poes te laten steriliseren om verschillende redenen. Ongesteriliseerde poezen lopen het risico op dracht en baarmoederontstekingen en hebben meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte en kwaadaardige melkkliertumoren. De meeste poezen worden op de leeftijd van 6-7 maanden krols maar in bepaalde seizoenen kan dit al vanaf 4 maanden leeftijd. Wij adviseren normaal gesproken uw poes te steriliseren op 6 maanden leeftijd.

Kater
Katers worden over het algemeen gecastreerd om sproeigedrag en dracht bij poezen te voorkomen. Daarnaast zwerven ongecastreerde katers meer en verder van huis waardoor de kans op ongelukken en vechtpartijen veel groter is. Katers kunnen op de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden.

Een belangrijk punt van aandacht na de sterilisatie of castratie van uw kat is het voer; ze hebben hierna namelijk meer honger, maar hebben juist minder nodig. Wilt u meer informatie over de castratie of sterilisatie of over onze speciale dieetvoeding? Neem dan contact met ons op.


Ontworming

Katten kunnen besmet worden met verschillende soorten wormen. Spoelwormen, lintwormen en longwormen komen regelmatig voor. Spoelwormen komen voornamelijk in de darm voor en kunnen dan leiden tot maagdarmklachten. Tijdens hun trektocht door het lichaam passeren ze ook lever en longen en kunnen daar ook leiden tot ziekteverschijnselen. Lintwormen leven in de darm van de kat. Soms is het mogelijk om lintworm te ontdekken in de ontlasting of rond de anus. De stukjes lintworm zien er uit als rijstkorreltjes. De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door vlooien. Een goede vlooienbestrijding is dus belangrijk bij het bestrijden en voorkomen van lintwormbesmetting.


Vlooien

Vlooien zijn de meest bekende parasieten waarmee uw kat geconfronteerd kan worden. Vlooien kunnen zich snel vermenigvuldigen en de larfjes en eitjes gaan in omgeving zitten (kleedjes, plinten, banken). Dit kan zelfs leiden tot vlooienplagen, waarbij ook mensen gebeten kunnen worden. Bij dat kat zelf kunnen vlooien leiden tot ernstige jeuk waardoor ze veel gaan krabben en likken en zelfs hele stukken kale beschadigde huid kunnen veroorzaken. Een bekend probleem is dat katten allergisch kunnen worden voor vlooien, waarbij een vlooienbeet een allergische huidreactie kan geven met langdurige jeuk. Daarnaast kunnen vlooien lintwormeninfecties overbrengen. Het is verstandig om alle huisdieren in uw huis te behandelen tegen de vlooien. U kunt daarbij kiezen voor druppels op de huid, tabletten of een halsband. Daarnaast kan de omgeving behandeld worden met behulp van omgevingssprays.


Fokken
Mocht u willen fokken met uw kat dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wij bieden u:
 Bloedafname ter controle op FeLV / FIP en FIV
 Drachtigheidsbepaling met echo (vanaf 28 dagen dracht) of röntgen (vanaf 45 dagen dracht)
 Keizersnede bij stagnerende geboorte
 Nestcontrole en vaccinatie


Oudere kat
Bij oudere katten is het verstandig om een grondig jaarlijks lichamelijk onderzoek. Dit kan helpen problemen in een vroeg stadium te detecteren en er op in te spelen met als doel het leven of kwaliteit van leven van uw kat te verlengen of te verbeteren.

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met de praktijk.