Cavia


Voeding

De cavia heeft een gevoelig spijsverteringsstelsel. Veel problemen kunnen veroorzaakt worden door onjuiste voeding. Bovendien kunnen cavia's, net zoals mensen, zelf geen vitamine C aanmaken en hebben daardoor vitamine C uit de voeding nodig om gezond te blijven. Ons advies is daarom;
– Onbeperkt hooi
– 10 tot 15 gram caviavoer (met vitamine C) per dag
– Groente zoals winterpeen, paprika en witlof, maar begin met kleine hoeveelheden
– Vitamine C tablet van 50 tot 60 mg per dagGebit

De tanden en de kiezen groeien, net zoals bij het konijn, hun hele leven lang door. Een goede evenwichtige voeding kan zorgen voor voldoende tandslijtage om te lange tanden en andere gebitsproblemen te voorkomen. Als de cavia moeilijk of niet eet, selectief eet, vermagert, kwijlt of stukjes voedsel uitspuugt, is het tijd om een dierenarts te bezoeken.Huidproblemen

Schurft
Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Er ontstaan kale plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten. Ook als er korsterige oorranden aanwezig zijn en de oorranden zelf worden onregelmatig van vorm moet er zeker aan mijten gedacht worden.

Luizen
Indien er witte stipjes en schilfertjes op de haren van de cavia aanwezig zijn, kan er sprake zijn van een besmetting met luizen.

Schimmel
Een ander veel voorkomend huidprobleem is een schimmelinfectie. Vaak zie je bij een schimmelinfectie rode ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is.  Door middel van een microscopisch onderzoek kan worden bepaald of er aanwijzingen zijn voor schimmel. Om de diagnose te stellen worden er haren afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om te testen.

Let op schimmels zijn besmettelijk, voor andere dieren, echter ook voor mensen.