Cavia


Voeding

De cavia heeft een erg gevoelig spijsverteringsstelsel. Veel problemen kunnen veroorzaakt worden door onjuiste voeding. Bovendien kunnen cavia's, net zoals mensen, zelf geen vitamine C aanmaken en hebben daardoor vitamine C uit de voeding nodig om gezond te blijven. Ons advies is daarom;
– Onbeperkt hooi
– 10 tot 15 gram caviavoer (met vitamine C) per dag
– Groente zoals winterpeen, paprika en witlof, maar begin met kleine hoeveelheden
– Vitamine C tablet van 50 tot 60 mg per dag

gratis Meerschweinchen


Gebit

De tanden en de kiezen groeien, net zoals bij het konijn, hun hele leven lang door. Een goede evenwichtige voeding kan zorgen voor voldoende tandslijtage om te lange tanden en andere gebitsproblemen te voorkomen. Als de cavia moeilijk of niet eet, selectief eet, vermagert, kwijlt of stukjes voedsel uitspuugt is het tijd om een dierenarts op te zoeken, dan kan er iets mis zijn met de tanden of kiezen.


Huidproblemen

Schurft
Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Er ontstaan kalige plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten. Als er korsterige oorranden bij de cavia aanwezig zijn en de oorranden zelf worden onregelmatig qua vorm dan moet er zeker aan mijten gedacht.

Luizen
Indien er witte stipjes en schilfertjes op de haren van de cavia aanwezig zijn, is er sprake van een besmetting met luizen.

Schimmel
Een ander huidprobleem is een schimmelinfectie. Vaak zie je bij een schimmelinfectie rode ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is. Er kan een Woodse lamp worden gebruikt en een microscopisch onderzoek worden uitgevoerd om te kijken of er aanwijzingen zijn voor schimmel. Om de diagnose te stellen worden er haren afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om te testen.

Let op schimmels zijn besmettelijk, voor andere dieren, echter ook voor mensen.