Hamster

Hamsters zijn leuke dieren die niet al te moeilijk te houden zijn,  vooral 's avonds en 's nachts actief zijn en altijd solitair gehouden moeten worden, omdat dat hun natuurlijke aard is en ze anders ruzie maken met elkaar, stress krijgen en elkaar kunnen verwonden.

Dit zijn enkele aandoeningen die voorkomen bij hamsters;

Ademhalingsmoeilijkheden: Dit kan ontstaan door tocht.
Diaree: plotselinge verandering van voer, ongeschikt voer of voer dat is bespoten
Natstaart: Dit is een besmettelijke ziekte die kan ontstaan door stress of bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree. Ga direct naar de dierenarts. Deze ziekte is moeilijk te behandelen, vaak heeft het een dodelijke afloop.
Haaruitval : kan ontstaan door mijten (met jeuk), maar ook door ouderdom
Wangzakverstoppingen: Deze worden meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel. Sommige soorten voedsel kleven waardoor de wangzakken verstoppen. Als je hamster een wangzakverstopping heeft moet je naar de dierenarts gaan.

hamster-voeding


Hamster in winterslaap?

Als de temperatuur onder de 15 graden daalt kan de hamster in winterslaap gaan. Het diertje is dan in een diepe slaap en voelt wat koud aan en ademt heel rustig. Is uw hamster in winterslaap, warm dan de hamster heel voorzichtig op door hem in een ruimte te zetten waar het zo rond de 20-22 graden is en u kunt het diertje op een kruikje leggen welke omwikkeld is met een doek. Niet te snel proberen wakker te maken! Als hamsters schrikken of te snel uit hun winterslaap worden gehaald kunnen ze overlijden om dat het hart dit niet aan kan. Bij twijfel kunt U altijd even contact opnemen met een van onze dierenartsen of dierenartsassistenten.