Chirurgie

Chirurgie


Moderne apparatuur en ruime kennis en kundeWij beschikken over een aparte operatiekamer binnen onze praktijk. Tijdens de operaties worden de dieren nauwkeurig in de gaten gehouden en wij beschikken over gasnarcose met extra zuurstoftoevoer en bewakingsapparatuur met beademings-longmachine voor het meten van de hartslag, zuurstofgehalte, ademhaling en temperatuur. Door deze nauwkeurige begeleiding van de narcose kan uw dier op een zo veilig mogelijke manier in slaap worden gehouden. Ons operatieteam bestaat uit de chirurg, de narcose assistente en een operatieassistente.


We voeren een groot aantal operatieve ingrepen zelf uit. Het gaat hier om preventieve operaties zijn zoals een sterilisatie of een castratie, maar ook de meer gecompliceerde ingrepen, zoals een pyometra (baarmoederontsteking), een vreemd voorwerp verwijderen, keizersnedes, maag-darm operaties, ooglidcorrecties, verwijderen van tumoren, behandeling van bijtwonden, blaasoperaties, etc.

Wij bieden ook de mogelijkheid tot laserchirurgie, dit heeft enkele voordelen ten opzichte van normale operaties. Zo is het minder pijnlijk omdat de zenuwuiteinden als het ware dichtgeseald worden in plaats van doorgesneden. Bovendien is er minder bloedverlies omdat ook de bloedvaten direct dichtgeschroeid worden. Tevens worden ziekteverwekkers als bacteriën vernietigd zodat er minder kans is op infecties. Met laserchirurgie kan enorm precies gewerkt worden waardoor er zo min mogelijk gezond weefsel onnodig verwijderd wordt en de omliggende weefsels niet aangetast worden. Laserchirurgie kan bij diverse aandoeningen toegepast worden.


De laatste 12 uur vóór de operatie mag uw dier niet eten maar wel drinken. Laat uw hond voor uw komst naar de praktijk nog even uit. Elke narcose wordt vooraf gegaan door een lichamelijk onderzoek. De algemene toestand van uw dier wordt bekeken en hart en longen zullen beluisterd worden.

Na de operatie mag het dier in een verwarmde ruimte onder toezicht uitslapen (recovery) en als hij goed wakker is, weer naar huis. Dit wordt in overleg met u afgesproken.
Meestal is er na 3-5 dagen een wondcontrole en worden na 10 dagen eventuele hechtingen verwijderd. De kosten voor dit consult zijn bij de operatie inbegrepen, extra medicatie die nodig is of een kap/romper echter niet. Als u zich kort na de operatie zorgen maakt over uw dier of de operatiewond neem dan meteen telefonisch contact met ons op!


Zuurstof opname box

Dierenkliniek Mediscent is in het bezit van een opname box met zuurstofdeur. Dit is een afgesloten opnamehok waar extra zuurstof in geblazen wordt.

Wat doet een zuurstofbox?

De zuurstofbox kan levensreddend zijn. Door de hogere concentratie zuurstof hoeft het dier veel minder lucht naar binnen te krijgen om toch voldoende zuurstof te krijgen. Bij dieren met ademnood, winnen we zo tijd om behandeling en medicatie zijn werk te laten doen.

De zuurstofbox kan o.a gebruikt worden bij:

    Dieren die in ademnood of shock zijn.
    Dieren met ernstige hartproblemen.
    Dieren met longaandoeningen, b.v vocht in de longen of borstholte
    Alle dieren voor sneller herstel na de narcose